miércoles, 20 de mayo de 2015

Dels gèneres visuals a l´aula de literatura: Proposta didàctica.

Quan vaig fer les pràctiques l´any passat, vaig tindre la sort d´escollir un centre situat a la localitat d´alcasser anomenat “9 d´Octubre”. Aquest centre entre els seus models d´ensenyança estaven les comunitats d´aprenentatge. Jo vaig estar en el tercer cicle de primaria més exactament al curs de primària. Els alumnes en aquells moments no tenien professor de mùsica perque estava de baixa i les tutores pensaren en utilitzar les hores que tenien al horari per a fer mùsica en fer un musical. Entre tots varen escollir fer el muscial de la pel·licula “Grease”.
Me va agradar tant la idea que per això la meua proposta didàctica va ser el Musical, ja que se pot treballar en les aules i a més aquesta forma de fer teatre combina ball, mùsica, diàlegs i cançons, aon tots el xiquets poden participar durant tot l´any assajant l´obra i al finalitzar el curs poden representar-la davant dels seus pares, amics, etc.
  • La primera sessió serà precís que tots els alumnes veguen la pel·lìcula per a saber l´argument, com son els balls, escolten les cançons i reconeguen als personatges.
  • Els diàlegs els pot facilitar els professors, i entre tots elegir els personatges.
  • Les coreografies segurament que el professor/a d´educació fìsica pot tirar una mà i fins i tot deixar als alumnes que la seua imatginació ajude a fer balls o moviments que sempre tinguen a vore en la pel·lìcula.
  • Es repartirà a tots els alumnes els diàlegs de tota la obra i cadascún es subratllarà les seus participacions, per a començar a estudiarles.
  • l´Obra estarà divida per secuències i cada vegada que assajen, el faràn per secuències.
  • Els alumnes tambè tractaran de ser ells qui decoren l´escenari a on és va representar l´obra.
Daquesta manera el xics i xiques en lájuda dels professors poden gaudir defer teatre i a més aprendre com és fa, parlar en pùblic, ballar, cantar i moltes més coses que segur ells aprofiten per a un fùtur.
Pel que fa la educació literaria els xics deuràn expossar el seu guió davant la classe per a que d´aquesta manera perda la por a parlar en pùblic i poc a poc pugan millorar en la seua oratoria davant de gent. A més poden visitar com a excursió algún musical per a que ells vegen com treballen els actors.



2ª Recomanació de lectura: "El bagul de les disfresses"


Reflexió de la 4ª Setmana d´Activitats Complementàries

Durant la 4ª Setmana d´Activitats Complementaries, hem realitzat primer al alula i després al carrer una activitat, amb l´objectiu de enllaçar la literatura en l´expresió corporal del nostre cos de manera lúdica i divertida.

Primer a l´aula, la mestra a la vegada que anava ficant diferents tipus de música i sorolls alternatius amb un reproductor, va començar a contar la historia de Dorothy Gale i a la vegada nosaltres teniem que ficar-mos en la seua situació.

Com si un tornado ens traguera del aulari, varem eixir a l´aire lliure. Ja en el carrer, i amb molt més espai que a l´aula, varem protagonitzar les històries que a Dorothy li ocurrien al Mago de Oz. Al principi varem fer coses com matar una bruixa, i per parelles fer-mos passarper estàtues o fer com si forem globus i estigueren unflat-mos. Després dividirem la classe en quatre grups i cada grup va representar una escena d´un conte tradicional, uns feren de la “caputxeta vermella” altres de la “Ventafocs” i nosaltres ferem “Els tres porquets” i jo vaig fer de vent que destruia les cases dels porquets.

A continuació dividirem el grup en dos i un grup tenia que fer de màquina de netejar vehicles i l´altre grup tenia que fer de vehicle, però ningú sabia que tenia que fer l´altre grup. El meu grup com a vehicle férem un trenet i teniem que passar per el tunel de llavat i despés canviar les tornes. Per últim, dividits en quatre grups, varem tindre que escenificar un electrodoméstic o un aparell eléctric en funcionament i nosaltres ferem una màquina que trau joguets en les fires. Quan acavàrem, el mateix tornado que ens havia portat al pati ens va tornar a l´aula, a on varem fer un exercici de relaxació.


Aquesta activitat em va pareixer una de les millors sessions que he donat a la universitat i crec que pot servir-me com a futur docent per a fer volar la imaginació dels alumnes d´una forma lùdica i divertida

lunes, 4 de mayo de 2015

Els gèneres literaris: definició i utilitat didàctica


Els gèneres literaris: definició i utilitat didàctica.


1.1 ¿Qué són els gèneres literaris?


Es denomina gènere literari a cada una de les classes en què es dividixen els textos literaris, escrits pels autors amb una finalitat determinada. Cada gènere literari comprén, al seu torn, altres subgèneres literaris.

Cada gènere té els seus trets característics:

Gènere líric: S'usa per a expressar sentiments i per a això, empra generalment el vers.

Gènere narratiu: S'utilitza per a presentar històries realitzades per personatges que poden intervindre per mitjà del diàleg. El narrador compte la història i per a això pot utilitzar distintes formes d'elocució, açò és, la narració, la descripció, l'exposició o l'argumentació.

Gènere dramàtic: És aquell destinat a ser representat davant d'uns espectadors. Els personatges intervenen sense la mediació de cap narrador, seguint les indicacions sobre vestuari, gestos, moviments, etc. que contenen les acotacions del text teatral."

Subgèneres literaris:

subgèneres literaris són cada un dels tipus de textos que s'inclouen en els anteriors gèneres assenyalats, caracteritzats perquè tots tenen trets comuns del gènere a què pertanyen."

Els principals subgèneres són els següents:

  • Subgèneres lírics:

Cançó: poema de tema amorós.
Elegia: poema en què es plora la mort d'un ser volgut.
Oda: poema que tracta un tema seriós i elevat.
Sàtira: poema utilitzat per a ridiculitzar a algú o a quelcom.
Ègloga: poema extens amb temes de la naturalesa i ambient pastoral.

  • Subgèneres narratius:

Conte: narració breu amb pocs personatges i amb el temps i espai escassament desenrotllats. Novel·la: narració més extensa i complexa que el conte on apareix una trama complicada o intensa, personatges sòlidament traçats, ambients descrits detalladament, amb la qual cosa es crega un món autònom i imaginari.
Poema èpic: Relata les gestes heroiques amb el propòsit de glorificar a una pàtria. Per exemple, L'Eneida, de Virgili.
Cantar de gesta: Poema escrit per a exalçar un heroi. Per exemple, el Poema de Meu Cid.
Romanç: Poema epicolíric usat per a narrar gestes o fets d'armes.

  • Subgèneres dramàtics:
Comèdia: Desenrotlla conflictes divertits i amables, amb personatges pertanyents al món de la normalitat.
Drama: Els personatges lluiten contra l'adversitat, que sol causar-li gran dany. Poden intervindre elements còmics i llavors presa el nom de tragicomèdia.
Tragèdia: Presenta terribles conflictes entre personatges d'alt llinatge -reis, herois- que són víctimes de terribles passions que els porten a la destrucció i a la mort.
Altres subgèneres dramàtics: l'acte sacramental, l'entremés, el pas, el melodrama, etc.


1.2 Gèneres literaris com ferramenta d´aprenentatge


Per mitjà dels gèneres literaris, l'alumne enfronta una complexa activitat cognitiva de construcció de significats i d'atribució d'interpretacions, de reconeixements d'elements, de formes i de relacions.

A més, el gènere literari suscita que es produïsca l'aprenentatge a través de la interrelació del saber, de coneixements i vivències culturals i de la interacció dels distints blocs de coneixements lingüístics, pertinents per al desenrotllament d'una sèrie d'habilitats, entre elles comunicatives i pragmàtiques.

El prestigi relacionat a la utilització del gènere literari en les classes d'E/LE ja no és consens entre els professors, però hui la qüestió no està relacionada al prestigi sinó a la funcionalitat formativa de l'ocupació dels materials literaris.

A més, es tracta molt més d'un problema de formació explicat pel fet de que els alumnes no solen posseir els instruments necessaris per a treballar amb els gèneres literaris en classe, ja que la formació acadèmica de la universitat els enfoca a fer més anàlisis literàries i menys anàlisis lingüístics de gèneres literaris, la qual cosa limita el seu ús en l'escola.


WEBGRAFIA